Ä°letiÅŸim

#Duyurular

» ÅŸirketimiz bünyesinde çalışacak ziraat müh alınacaktır

#Döviz Kurları

  • #

    Euro

    : TL
  • #

    Pound

    : TL
  • #

    USD

    : TL

#Adres

Cumhuriyet Mah. çevreyolu üzeri Alanyum AVM Karşısı Teker Apt. No:1 Alanya


info@kulatarim.com

#Tel: 0242 514 25 55

#Fax: 0242 514 22 07

AMONYUM NÝTRAT
  • Fiyat : 0

  • Adet :

  • Stokta Var

Ürün Özellikleri

Amonyum Nitrat Gübresi Nedir ?

Amonyum Nitrat gübresi, azotu iki ayrý formda ihtiva eden, granül yapýda, suda erime oraný yüksek bir gübredir. Bünyesindeki %33 oranýndaki azot (N) hem amonyum (NH4), hem de nitrat (NO3) formundadýr. Amonyum Nitrat gübresi topraða verildiðinde toprak suyunda hýzla eriyerek (çözünerek) (+) elektrik yüklü amonyum ve (–) yüklü nitrat iyonlarý haline gelir. Bitkiler her iki formdaki azotu kýlcal kökleri ile bünyelerine alýrlar. Amonyum Nitrat gübresi suda eridiði zaman eþit adette (+) ve (–) yüke sahip olduðu için nötr karakterli bir gübredir. Bu nedenle topraðýn pH deðerini artýrmaz.

Nerelerde kullanýlýr?

Amonyum Nitrat gübresi çeltik tarýmý hariç, tüm tarla bitkilerinde, yazlýk ve kýþlýk sebzelerde, zeytin, bað ve tüm meyve aðaçlarýnda bitkilerin geliþme dönemlerine göre 2 ila 5 kez uygulanabilir. Örtüaltý (sera) yetiþtiriciliðinde ise damla sulamaya uygun Amonyum Nitrat gübresi sulama programýna göre yeterli miktarda uygulanmalýdýr. Her iki tip Amonyum Nitrat’ta da eþit miktarda bulunan azot, bitki kökleri ile hýzla alýnarak ürün miktarýnýn ve kalitesinin artmasýný saðlar. Dekara ve aðaç baþýna verilecek Amonyum Nitrat miktarý toprak analizine göre veya uzmana danýþýlarak uygulanmalýdýr.

Kullaným þekli

Amonyum Nitrat gübresinin iki tipi mevcuttur. Bunlarýn birincisi, tarla bitkilerine doðrudan üst gübre olarak topraktan uygulanýr. Buðday ve arpada serpme yoluyla, çapalama ve sulama yapýlan bitkilerde ise çapa ile topraða karýþtýrýlarak sulama öncesinde verilir. Gübrenin bu tipi sistemde týkanmalar meydana getireceðinden kesinlikle damla sulama sisteminde kullanýlmamalýdýr. Ýkinci tip Amonyum Nitrat gübresi ise damla sulama sistemine uygundur. Her iki tipin de etkili madde oraný ve kimyasal yapýsý ayný olmakla birlikte, rutubet almasýný önlemek için kullanýlan katký ve kaplama maddeleri farklýdýr. Bu nedenle damla sulamaya uygun tip isteniyorsa bayiye mutlaka belirtilmelidir.

Topraktan uygulamalarda özellikle buðday ve arpa gibi bitkilerde Amonyum Nitrat gübresi topraða karýþtýrýlamadýðý için toprak yüzeyinde kalýr. Sabah çiði ve hafif yaðýþ ile kolay eriyerek azotun tamamý toprak içine geçer ve azot kaybý meydana gelmez. Çok kumsul ve fazla su tutmayan hafif bünyeli topraklarda ise çok aþýrý yaðýþlarla Amonyum Nitrat gübresinin nitratýnda bir yýkanma meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda gübrelemeyi aþýrý yaðýþlardan sonra veya diðer tarla bitkilerinde olduðu gibi kardeþlenme baþlangýcýnda, kardeþlenme sonunda ve sapa kalkma döneminde olmak üzere 2-3 kýsýmda vermek gerekir. Buðdayda üst gübrelemenin 2-3 defada verilmesi kaliteyi artýrýr. Çapalama ve sulama yapýlan bitkilerde çapa ile topraða karýþtýrýlan ve sulama öncesi uygulanan Amonyum Nitrat gübrelerinde bir kayýp meydana gelmez. Bu gübre istenirse eritilerek yaðmurlama sistemi ile de uygulanabilir.




 

Copyright (c) 2013 Kula Tarım

 

© 2013 - Powered By İlan Ver