Ä°letiÅŸim

#Duyurular

» ÅŸirketimiz bünyesinde çalışacak ziraat müh alınacaktır

#Döviz Kurları

  • #

    Euro

    : TL
  • #

    Pound

    : TL
  • #

    USD

    : TL

#Adres

Cumhuriyet Mah. çevreyolu üzeri Alanyum AVM Karşısı Teker Apt. No:1 Alanya


info@kulatarim.com

#Tel: 0242 514 25 55

#Fax: 0242 514 22 07

DAP (DÝAMONYUM FOSFAT)
  • Fiyat : 0

  • Adet :

  • Stokta Var

Ürün Özellikleri

DAP gübresi nedir?

DAP (Diamonyum Fosfat) gübresi iki besinli bir gübredir. Bünyesinde  %18 azot (N) ve %46 fosfor (P) bulunur. Ýçeriðindeki azot, amonyum (NH4) formunda olduðu için özellikle bitkilerin ilk geliþme dönemlerinde etkilidir. Yapýsýndaki azot miktarý taban (toprakaltý) gübresi olarak kullanýldýðýnda bitkinin tüm ihtiyacýný karþýlamayabilir. Bunun için DAP kullanýmýnda üst gübrelemede bitkinin diðer azotlu gübrelerle desteklenmesi gerekir. Azotu amonyum (NH4) formunda olduðu için toprakta tutulur. Aþýrý yaðýþ veya aþýrý sulama durumunda topraktan yýkanma ile azot kaybý olmaz.

Nerelerde kullanýlýr?

DAP gübresi tüm dünyada olduðu gibi ülkemizde de fosforlu gübre olarak kullanýlmaktadýr. Bitki besini olarak fosfor, bitkinin ilk geliþme dönemlerinde kök geliþmesi için elzemdir ve enerji metabolizmasýnda fosfora çok ihtiyaç vardýr. Yeterli miktarda veya uygun derinliðe uygulanmamasý durumunda bitkide fosfor noksanlýðý görülür; verimde ve kalitede büyük düþüþler olur. Bu konuda web sayfasýnýn “Gübreleme Önerileri” baþlýðý altýndan daha geniþ bilgiye ulaþýlabilir.

Kullaným þekli

DAP gübresinin özellikle pH deðeri 7,5’in üzerinde olan kireçli topraklardaki etkisi Triple Süperfosfat’a oranla daha fazladýr. DAP gübresinin bünyesindeki fosforun bir kýsmý –diðer fosforlu gübrelerde olduðu gibi– kireçli toprakta bol miktarda bulunan kalsiyum (Ca) ile birleþerek bitkiler tarafýndan alýnamaz forma dönüþmektedir. Ancak topraktaki bazý fizikokimyasal süreçler sonucu tekrar yarayýþlý forma dönüþebilir. Bu nedenle tüm fosforlu gübrelerin ve DAP gübresinin serpme yöntemi yerine gübreleme ekipmanlarý kullanýlarak bant (çizi) yöntemi ile uygulanmasý daha yararlýdýr.

DAP gübresi diðer kompoze gübreler gibi ekim öncesi veya ekimle birlikte uygulanmalý ve bitkinin kýlcal kök derinliði dikkate alýnarak topraða karýþtýrýlmalýdýr. Tohum çimlendikten (çýkýþtan) sonra uygulanmasý halinde etkisi görülmez. Bunun nedeni ise fosforun toprakta tutulmasý ve topraðýn derinliklerine doðru hareket edememesidir. Fosfor yaðýþlarla senede 5-6 cm kadar derinliðe inebilir. Bu nedenle DAP uygulamasý ekim derinliðinin 5-6 cm altýna yapýlmalýdýr




 

Copyright (c) 2013 Kula Tarım

 

© 2013 - Powered By İlan Ver